AL8 Forum
   登錄註冊幫助


標題: router成日斷線
 白色惡魔
 0049108
Rank: 2Rank: 2

頭銜: Member

帖子: 69

精華: 0

積分: 904 點

現金: 19 元

存款: 6 元

閱讀權限: 15

註冊: 2006-8-2

狀態: 離線
 
發表於 2009-3-31 21:25  資料  個人空間  短消息  加為好友 
router成日斷線

我屋企有二部pc,一部有線,一部無線...
無線那一部,經常無啦啦斷線,已經試換Channel,但係都唔得
請問各位大大有咩方法可以令router唔好成日斷線

我用既router係TP-LINK WR340G




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2009-3-31 21:41  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 白色惡魔 於 2009-3-31 21:25 發表
我屋企有二部pc,一部有線,一部無線...
無線那一部,經常無啦啦斷線,已經試換Channel,但係都唔得
請問各位大大有咩方法可以令router唔好成日斷線
我用既router係TP-LINK WR340G

你個SSID係咪用TP-LINK預設的?有無改過黎?





在自命清高的人眼中,普天之下,皆是畜牲,唯我獨尊是這種人的通病!
 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 白色惡魔
 0049108
Rank: 2Rank: 2

頭銜: Member

帖子: 69

精華: 0

積分: 904 點

現金: 19 元

存款: 6 元

閱讀權限: 15

註冊: 2006-8-2

狀態: 離線
 
發表於 2009-3-31 22:23  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 i553041 於 2009-3-31 21:41 發表

你個SSID係咪用TP-LINK預設的?有無改過黎?

改左...但係有關係咩?




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2009-3-31 22:31  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 白色惡魔 於 2009-3-31 22:23 發表

改左...但係有關係咩?

如果你同鄰居個SSID設定為相同,例如兩個都將SSID set做TPL340G

就有可能因為SSID相撞而經常斷線!





在自命清高的人眼中,普天之下,皆是畜牲,唯我獨尊是這種人的通病!
 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 白色惡魔
 0049108
Rank: 2Rank: 2

頭銜: Member

帖子: 69

精華: 0

積分: 904 點

現金: 19 元

存款: 6 元

閱讀權限: 15

註冊: 2006-8-2

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-1 16:21  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 i553041 於 2009-3-31 22:31 發表

如果你同鄰居個SSID設定為相同,例如兩個都將SSID set做TPL340G
就有可能因為SSID相撞而經常斷線!

冇撞到...




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-1 17:27  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 白色惡魔 於 2009-4-1 16:21 發表

冇撞到...

咁你有無試過將網卡同Router都Set到行802.11b (11Mbps)都係咁樣斷呀?





在自命清高的人眼中,普天之下,皆是畜牲,唯我獨尊是這種人的通病!
 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 白色惡魔
 0049108
Rank: 2Rank: 2

頭銜: Member

帖子: 69

精華: 0

積分: 904 點

現金: 19 元

存款: 6 元

閱讀權限: 15

註冊: 2006-8-2

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-1 20:47  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 i553041 於 2009-4-1 17:27 發表

咁你有無試過將網卡同Router都Set到行802.11b (11Mbps)都係咁樣斷呀?

反而呢個冇斷過




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-1 22:55  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 白色惡魔 於 2009-4-1 20:47 發表

反而呢個冇斷過

你再講清楚o的啦,問一句答一句,不如你做我,你問一句,我答你一句,睇下你咁樣有無可能會有更多頭緒?

個Wireless Network係你set的,設定果個係你唔係我,我唔係o係你部機隔離,咁樣問一句答一句我真係唔識估!

至少都要講下你無線果part係點set丫,例如:

你有無用無線訊號加密呀?

如果有o既話,你用邊種加密方法呀?WPA-PSK?WEP?WPA2-PSK?

有無試過暫時停止無線上網加密,睇下係重係咪咁樣成日斷呀?

成日斷係幾耐斷一斷呀?不停地斷?一個鐘斷一斷嗎?

你換過邊幾條channel呀?1,6,11嗎?13條channel都試過晒嗎?

擺放位置係點呀?會唔會有野干擾呀?訊號強唔強呀?

你話用802.11b無斷,咁你測試果時有無set加密呀?

無線網卡用咩牌子同型號呀?會唔會係無線網卡設定有問題呀?

之類之類.....

總之資料越詳細先越有可能搵到事發原因及解決方法,我用緊呢隻Router TP-Link WR541G+用無線上網都不知幾正常,一o的事都無,我用TP-Link就無事無幹,但你用TP-Link就出現問題,咁你係咪要有咁詳細得咁詳細去講下你係點樣設定個Wireless,咁其他使用TP-Link正常的人先有可能知道係邊一part出問題架嘛!

如果發問果個係我:

QUOTE:
我屋企有二部pc,一部有線,一部無線...
無線那一部,經常無啦啦斷線,已經試換Channel,但係都唔得
請問各位大大有咩方法可以令router唔好成日斷線


咁樣單單得3句,我好肯定除左神仙之外,無人可以估到問題發生原因及比到解決方法出黎!

[ 本帖最後由 i553041 於 2009-4-1 23:01 編輯 ]





在自命清高的人眼中,普天之下,皆是畜牲,唯我獨尊是這種人的通病!
 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 白色惡魔
 0049108
Rank: 2Rank: 2

頭銜: Member

帖子: 69

精華: 0

積分: 904 點

現金: 19 元

存款: 6 元

閱讀權限: 15

註冊: 2006-8-2

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-2 19:49  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 i553041 於 2009-4-1 22:55 發表

你再講清楚o的啦,問一句答一句,不如你做我,你問一句,我答你一句,睇下你咁樣有無可能會有更多頭緒?
個Wireless Network係你set的,設定果個係你唔係我,我唔係o係你部機隔離,咁樣問一句答一句我真係唔識 ...

我用WPA2-PSK,如果係無加密情況下連線,會連線後幾分鐘就斷
channe用13,接收器同發射器離4米到...放TV上面.
牌子係TP-LINK,用TL-WR340G
接收器都係TP-LINK,用TL-WN353G

斷線既時候,電腦睇到係仲連緊線(冇左SSID名),仲會lag機orz

[ 本帖最後由 白色惡魔 於 2009-4-2 20:12 編輯 ]




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-2 20:21  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 白色惡魔 於 2009-4-2 19:49 發表

我用WPA2-PSK,如果係無加密情況下連線,會連線後幾分鐘就斷
channe用13,接收器同發射器離4米到...放TV上面.
牌子係TP-LINK,用TL-WR340G
接收器都係TP-LINK,用TL-WN353G
斷線既時候,電腦睇到係仲連緊線(冇左 ...

放o係電視上面?家電會發出無線雜訊,干擾無線訊號,所以Router擺放位置必需遠離微波爐,電視,雪櫃等家電!

你應該唔係用LCD平面電視吧?只有普通的電視你先可以將Router放o係上面!

傳統電視對無線網絡的干擾是很利害的,更改你Router的擺放位置試試吧!





在自命清高的人眼中,普天之下,皆是畜牲,唯我獨尊是這種人的通病!
 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 白色惡魔
 0049108
Rank: 2Rank: 2

頭銜: Member

帖子: 69

精華: 0

積分: 904 點

現金: 19 元

存款: 6 元

閱讀權限: 15

註冊: 2006-8-2

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-2 20:36  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 i553041 於 2009-4-2 20:21 發表

放o係電視上面?家電會發出無線雜訊,干擾無線訊號,所以Router擺放位置必需遠離微波爐,電視,雪櫃等家電!
你應該唔係用LCD平面電視吧?只有普通的電視你先可以將Router放o係上面!
傳統電視對無線網絡的干擾 ...

但係屋企問題,唔放果到唔得wo,重有冇可能係其他問題?




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-2 20:43  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 白色惡魔 於 2009-4-2 20:36 發表

但係屋企問題,唔放果到唔得wo,重有冇可能係其他問題?

咁斷線問題出現時,係咪你屋企開緊電視o既時候呢?





在自命清高的人眼中,普天之下,皆是畜牲,唯我獨尊是這種人的通病!
 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 白色惡魔
 0049108
Rank: 2Rank: 2

頭銜: Member

帖子: 69

精華: 0

積分: 904 點

現金: 19 元

存款: 6 元

閱讀權限: 15

註冊: 2006-8-2

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-2 20:55  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 i553041 於 2009-4-2 20:43 發表

咁斷線問題出現時,係咪你屋企開緊電視o既時候呢?

的確orz...
有冇其他router可以避免呢個問題?




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-2 21:08  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 白色惡魔 於 2009-4-2 20:55 發表

的確orz...
有冇其他router可以避免呢個問題?

無架喎,而家唔係Router o既問題,係電視放出黎的無線雜訊干擾太利害,除左改變Router擺放位置之外係無其他辦法的了!





在自命清高的人眼中,普天之下,皆是畜牲,唯我獨尊是這種人的通病!
 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 白色惡魔
 0049108
Rank: 2Rank: 2

頭銜: Member

帖子: 69

精華: 0

積分: 904 點

現金: 19 元

存款: 6 元

閱讀權限: 15

註冊: 2006-8-2

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-2 21:27  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 i553041 於 2009-4-2 21:08 發表

無架喎,而家唔係Router o既問題,係電視放出黎的無線雜訊干擾太利害,除左改變Router擺放位置之外係無其他辦法的了!

如果用二條天線果D會唔會好?




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-2 22:23  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 白色惡魔 於 2009-4-2 21:27 發表

如果用二條天線果D會唔會好?

我真係唔知喎:

第一.)我唔會放隻Router o係電視機頂!令到無線網絡有干擾!

第二.)我用緊的Router係一枝天線的,唔係2枝或以上o既天線,所以我答唔到你!

多天線的Router係使用MIMO (Multi Input Multi Output ﹣多入多出)技術,想知MIMO技術係乜,可參考:
http://zh.wikipedia.org/wiki/MIMO

MIMO技術會唔會適用於你個case?你要自己衡量,我真係唔知道!





在自命清高的人眼中,普天之下,皆是畜牲,唯我獨尊是這種人的通病!
 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 白色惡魔
 0049108
Rank: 2Rank: 2

頭銜: Member

帖子: 69

精華: 0

積分: 904 點

現金: 19 元

存款: 6 元

閱讀權限: 15

註冊: 2006-8-2

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-3 17:59  資料  個人空間  短消息  加為好友 
今日我同人借左個USB接收器,一路開BT同打機都冇問題...係唔係張卡接收能力問題?




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-4 00:30  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 白色惡魔 於 2009-4-3 17:59 發表
今日我同人借左個USB接收器,一路開BT同打機都冇問題...係唔係張卡接收能力問題?

你係咪肯定開住部電視張網卡先斷線先?

如果係就可能係張卡的接收差左o的,因為有無線雜訊干擾就斷線!





在自命清高的人眼中,普天之下,皆是畜牲,唯我獨尊是這種人的通病!
 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 白色惡魔
 0049108
Rank: 2Rank: 2

頭銜: Member

帖子: 69

精華: 0

積分: 904 點

現金: 19 元

存款: 6 元

閱讀權限: 15

註冊: 2006-8-2

狀態: 離線
 
發表於 2009-4-4 08:06  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 i553041 於 2009-4-4 00:30 發表

你係咪肯定開住部電視張網卡先斷線先?
如果係就可能係張卡的接收差左o的,因為有無線雜訊干擾就斷線!

我用USB接收器一路開TV都冇問題




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部

聯繫我們 - AL8 Forum - 網頁空間由 I-SERVICES 提供 - Archiver - WAP
清除 Cookies, 當前時區 GMT+8, 現在時間是 2014-8-29 13:14
Processed in 0.032728 second(s), 8 queries , Gzip enabled
Powered by Discuz! 5.5.0  © 2001-2007 Comsenz Inc.