AL8 Forum
   登錄註冊幫助


標題: Router 問題, 無線上唔到網, 有線得 { 嘜燈着哂, Tick燈熄 }
 廢人一個
 0088270
 此發帖者帳號尚未激活

頭銜: Inactive Member

帖子: 669

精華: 0

積分: 7390 點

現金: 88 元

存款: 0 元

閱讀權限: 10

註冊: 2007-10-2

來自: Macau

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-8 10:23  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 廢人一個 為MSN好友 通過MSN和 廢人一個 交談 Yahoo!
Router 問題, 無線上唔到網, 有線得 { 嘜燈着哂, Tick燈熄 }

Router 問題, 無線上唔到網, 有線得 { 嘜燈著哂, Tick燈熄 }
Netgear WGR614v7
QUOTE:
路由器狀態
  
帳戶名 WGR614v7
硬件版本 V7
固件版本  V1.3.16_1.3.16PR
  
因特網端口  
MAC地址  00:1E:2A:66:A2:19
IP地址  202.86.180.80
DHCP  PPPoE
IP子網掩碼  255.255.255.255
域名服務器
202.175.3.3
202.175.3.8

  
局域網端口
MAC地址  00:1E:2A:66:A2:18
IP地址  192.168.1.1
DHCP  ON
IP子網掩碼  255.255.255.0
  
無線端口  
無線網絡標識(SSID) Hady Network
地區 亞洲
頻道 1
模式 g和b
無線接入點 ON
廣播名稱 開

無線有時搵到, 入左就顯示「拎緊IP」,
有時就連個無線都搵唔到 { 多數情況 } ...

無線Settings 如下
QUOTE:
無線路由器設置
啟用無線路由器無線收發功能  
啟用SSID廣播  

QUOTE:
無線網絡
無線網絡標識(SSID):  
地區: 亞洲
頻道: 01
模式: 僅b僅gg和b
   
安全選項
WPA-PSK [TKIP]


設置如附圖

[ 本帖最後由 廢人一個 於 2008-3-8 23:28 編輯 ]



 附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件



 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-8 10:48  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 廢人一個 於 2008-3-8 10:23 發表
Rounter 問題, 無線上唔到網, 有線得 { 嘜燈著哂, Tick燈熄 }
Netgear WGR614v7
無線有時搵到, 入左就顯示「拎緊IP」,
有時就連個無線都搵唔到 { 多數情況 } ...
無線Settings 如下

你無線網卡有無設定SSID呀?




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 廢人一個
 0088270
 此發帖者帳號尚未激活

頭銜: Inactive Member

帖子: 669

精華: 0

積分: 7390 點

現金: 88 元

存款: 0 元

閱讀權限: 10

註冊: 2007-10-2

來自: Macau

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-8 18:48  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 廢人一個 為MSN好友 通過MSN和 廢人一個 交談 Yahoo!
回覆 #2 i553041 的帖子

QUOTE:
無線端口  
無線網絡標識(SSID) Hady Network
地區 亞洲
頻道 1
模式 g和b
無線接入點 ON
廣播名稱 開

是有的, 名為 「Hady Network」




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-8 19:20  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 廢人一個 於 2008-3-8 18:48 發表

是有的, 名為 「Hady Network」

你無線加密係用WPA-PSK,你電腦有設定返相應金鑰嗎?




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 廢人一個
 0088270
 此發帖者帳號尚未激活

頭銜: Inactive Member

帖子: 669

精華: 0

積分: 7390 點

現金: 88 元

存款: 0 元

閱讀權限: 10

註冊: 2007-10-2

來自: Macau

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-8 19:52  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 廢人一個 為MSN好友 通過MSN和 廢人一個 交談 Yahoo!
回覆 #4 i553041 的帖子

你意思是密碼 .. !?
是有的 .
但相信不是 電腦問題, 因Router 中的「Tick」的燈無着

如圖第二粒燈無着, 其它有 .
設置如附圖

[ 本帖最後由 廢人一個 於 2008-3-8 23:29 編輯 ]



 附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件



 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-8 20:04  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 廢人一個 於 2008-3-8 19:52 發表
你意思是密碼 .. !?
是有的 .
但相信不是 電腦問題, 因Rounter 中的「Tick」的燈無着
如圖第二粒燈無着, 其它有 .
設置如附圖

我唔係用NetGear,不過盞「剔」燈無著,你用有線又會上到網o既?




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 廢人一個
 0088270
 此發帖者帳號尚未激活

頭銜: Inactive Member

帖子: 669

精華: 0

積分: 7390 點

現金: 88 元

存款: 0 元

閱讀權限: 10

註冊: 2007-10-2

來自: Macau

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-8 20:06  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 廢人一個 為MSN好友 通過MSN和 廢人一個 交談 Yahoo!
回覆 #6 i553041 的帖子

係, 我都唔知點解 ... Setting 應該無問題的, #1 附圖有 Settings




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 feedback
 0002238
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9
點擊查看 feedback 的詳細資料

頭銜: Honorary Admin

帖子: 12416

精華: 0

積分: 610 點

現金: 8 元

存款: 1324720 元

閱讀權限: 120

註冊: 2004-5-22

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-8 21:34  資料  個人空間  短消息  加為好友 
如這router經常會搬動又或會有小朋友玩天線,可能router內裡與天線連接的部份已在半斷狀態,所以距離很近訊號也很弱.......

我猜




Seagate  ST3500320AS ST3500620AS ST3500820AS.................唉
 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-8 21:41  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 廢人一個 於 2008-3-8 19:52 發表
你意思是密碼 .. !?
是有的 .
但相信不是 電腦問題, 因Rounter 中的「Tick」的燈無着
如圖第二粒燈無着, 其它有 .
設置如附圖

你係咪連自己個無線網絡都搵唔到?

係o既話,你試下用呢隻軟體Network Stumbler

測試一下你無線Router所發出的訊號,睇下關唔關隻無線Router事?
http://toget.pchome.com.tw/intro ... _monitor/23598.html

(dbm越少代表越強,我隻Router o既dbm 係-40咋!)

你睇下隻Router o既訊號發射能力有無問題先?

如果連Network Stumbler都搵唔到你隻Router的話,就好大可能係你隻Router o既問題了!

下圖係我用Network Stumbler CAP出黎的:

訊號非常強及平均

加上我無線Router同無線網卡設定都正確,所以我用無線上網一點問題也沒有!



[ 本帖最後由 i553041 於 2008-3-8 21:42 編輯 ]




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 feedback
 0002238
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9
點擊查看 feedback 的詳細資料

頭銜: Honorary Admin

帖子: 12416

精華: 0

積分: 610 點

現金: 8 元

存款: 1324720 元

閱讀權限: 120

註冊: 2004-5-22

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-8 21:44  資料  個人空間  短消息  加為好友 
呀,你這軟件我會試用




Seagate  ST3500320AS ST3500620AS ST3500820AS.................唉
 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 廢人一個
 0088270
 此發帖者帳號尚未激活

頭銜: Inactive Member

帖子: 669

精華: 0

積分: 7390 點

現金: 88 元

存款: 0 元

閱讀權限: 10

註冊: 2007-10-2

來自: Macau

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-8 22:54  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 廢人一個 為MSN好友 通過MSN和 廢人一個 交談 Yahoo!
請看附圖 ...

---

是接收到的, 但是 Windows 中的是 Search 不到的 ...
已 Refresh 多次亦無

[ 本帖最後由 廢人一個 於 2008-3-8 23:30 編輯 ]



 附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件



 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-9 09:55  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 廢人一個 於 2008-3-8 22:54 發表
請看附圖 ...
---
是接收到的, 但是 Windows 中的是 Search 不到的 ...
已 Refresh 多次亦無

係咁的,用緊Network Stumbler果時,Windows果個無線網絡連線係會暫時失效的,當你Close左Network Stumbler果時,又會正常返!
建議你用Network Stumbler,係因為你話連Network都Search唔到,所以想知係咪你隻無線Router訊號發射能力有問題,但睇你CAP出黎張圖,o的訊號都唔弱喎!
而且,Network Stumbler亦都搵到你隻無線Router!

其他無線網絡(例如你鄰居果o的!)可唔可以DETECT到?

你再試下呢幾個方法吧:
1.)將加密暫停,(暫時唔好用住)
2.)試試轉一個頻道
3.)睇下你台電腦係咪選左用Ad-Hoc模式
控制台-->網際網路連線-->於「無線網路連線」右按鼠鍵-->內容-->無線網絡-->進階




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 廢人一個
 0088270
 此發帖者帳號尚未激活

頭銜: Inactive Member

帖子: 669

精華: 0

積分: 7390 點

現金: 88 元

存款: 0 元

閱讀權限: 10

註冊: 2007-10-2

來自: Macau

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-9 10:44  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 廢人一個 為MSN好友 通過MSN和 廢人一個 交談 Yahoo!
回覆 #12 i553041 的帖子

我部腦因為重裝緊, 未得, 得間報結果 ,,,
先問, 係咪可以用 Network Stumbler 來上無線網 .. !? { 代替 Windows 果個 }




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 廢人一個
 0088270
 此發帖者帳號尚未激活

頭銜: Inactive Member

帖子: 669

精華: 0

積分: 7390 點

現金: 88 元

存款: 0 元

閱讀權限: 10

註冊: 2007-10-2

來自: Macau

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-9 11:50  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 廢人一個 為MSN好友 通過MSN和 廢人一個 交談 Yahoo!
回覆 #13 廢人一個 的帖子

現剛重裝完, 區域連線沒了, 借問聲怎樣整番出來 ...
唔係上唔到網 ...




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-9 11:53  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 廢人一個 於 2008-3-9 10:44 發表
我部腦因為重裝緊, 未得, 得間報結果 ,,,
先問, 係咪可以用 Network Stumbler 來上無線網 .. !? { 代替 Windows 果個 }

Network Stumbler只係用黎比你睇無線基地台的詳細資訊,訊號強度,雜訊干擾等等...
你可以用Network Stumbler睇到你周圍無線網絡訊號的詳細資料,從有關資料可找出最佳的上網位置(例如可以知道邊個位置訊號最強!),或者可以避免不同的無線網絡間的訊號互相干擾,
(可以搵一條沒有其他無線網絡使用的頻道!)
但你係唔可以用Network Stumbler黎上網的!




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-9 11:56  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 廢人一個 於 2008-3-9 11:50 發表
現剛重裝完, 區域連線沒了, 借問聲怎樣整番出來 ...
唔係上唔到網 ...

你看看控制台的裝置管理員有沒有網絡介面卡?




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 廢人一個
 0088270
 此發帖者帳號尚未激活

頭銜: Inactive Member

帖子: 669

精華: 0

積分: 7390 點

現金: 88 元

存款: 0 元

閱讀權限: 10

註冊: 2007-10-2

來自: Macau

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-9 12:07  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 廢人一個 為MSN好友 通過MSN和 廢人一個 交談 Yahoo!
回覆 #16 i553041 的帖子

當然是有的 ...




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-9 12:20  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 廢人一個 於 2008-3-9 12:07 發表
當然是有的 ...

既然唔關硬體事,就參考呢個吧:
http://support.microsoft.com/kb/825826/zh-tw




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 廢人一個
 0088270
 此發帖者帳號尚未激活

頭銜: Inactive Member

帖子: 669

精華: 0

積分: 7390 點

現金: 88 元

存款: 0 元

閱讀權限: 10

註冊: 2007-10-2

來自: Macau

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-9 12:42  資料  個人空間  主頁 短消息  加為好友  添加 廢人一個 為MSN好友 通過MSN和 廢人一個 交談 Yahoo!
回覆 #18 i553041 的帖子

我裝番我之前 Backup 既 Driver 後, 無事了 .. ~
但 Search 係 Search 到的, 但連接後只顯示 「正在取得網絡位址」,
而是上不到網的 ...

---

沒有加密時, 連到 ...

[ 本帖最後由 廢人一個 於 2008-3-9 12:54 編輯 ]




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
 i553041
 0092967
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7
點擊查看 i553041 的詳細資料

頭銜: Moderator

暱稱: 蘋果男

帖子: 12472

精華: 0

積分: 126763 點

現金: 1354 元

存款: 1000 元

閱讀權限: 100

註冊: 2007-12-16

來自: 蘋果樹

狀態: 離線
 
發表於 2008-3-9 13:03  資料  個人空間  短消息  加為好友 
QUOTE:
原帖由 廢人一個 於 2008-3-9 12:42 發表
我裝番我之前 Backup 既 Driver 後, 無事了 .. ~
但 Search 係 Search 到的, 但連接後只顯示 「正在取得網絡位址」,
而是上不到網的 ...
---
沒有加密時, 連到 ...

沒有加密時就可以連接到,上到網嗎?
係o既話,就好明顯係加密問題啦!




 AL8 Forum © All rights reserved.
頂部
聯繫我們 - AL8 Forum - 網頁空間由 I-SERVICES 提供 - Archiver - WAP
清除 Cookies, 當前時區 GMT+8, 現在時間是 2014-12-22 20:46
Processed in 0.028360 second(s), 7 queries , Gzip enabled
Powered by Discuz! 5.5.0  © 2001-2007 Comsenz Inc.